Kulturreservatet Öna 


Områdesid: 317
Objektnummer: 850562
Naturvärdesklass: 2
Motiv: Bi, K
Areal: 53,74 hektar

Datum för besök
2003-09-19 (Maria Wallin)
1999-10-13 (Jan Måreby)

Areellt skydd
Kulturreservat
 
Naturvärdesbedömning
Kulturreservatet Öna är ett värdefullt kulturpräglat landskap med både kulturhistoriska och biologiska värden och ett välbevarat exempel på hur ett litet jordbruk i Södra skogsbygden kunde te sig omkring år 1920. De gamla åkrarna runt gården Öna har förvånansvärt snabbt intagits av naturbetenas växtsamhälle och hyser flera indikatorarter.
Områdesbeskrivning
Vid Stensjöns södra strand utbreder sig ett vackert småbrutet odlingslandskap som hör till gården Öna. Småbrutenheten förstärks av de många odlingsrösena och det tillsammans med de väl bevarande 1700-talshusen ger en ålderdomlig atmosfär. Gården är uppmärksammad för sina kulturhistoriska värden och i bedömningen av områdets naturvärden har hänsyn tagits till odlingslandskapets helhetsvärden. Betesmarkerna består till största delen av gamla åkrar som är så pass utmagrade att en betesanpassad flora har kunnat etablera sig. Det rör sig främst om rödvenängens och rödvenhedens gräs och örter. Det är gott om ljung och stagg i större delen av hagen och i norra delen växer ganska rikligt med kattfot. I trädskiktet finner man främst björk men även oxel, ask och al. Hävden sköts mycket bra av de får som går i hagen. Tyvärr är en nära 1 ha stor yta i öster obetad.

Hävdgynnade arter som hittats i objektet är bockrot, darrgräs, gullviva, gulmåra, gökärt, jungfrulinarter, knägräs, liten blåklocka, vårbrodd, ängshavre och ärenpris.
Åtgärder och bibehållande av värden
Naturvärdet består om hagmarkerna hävdas även i framtiden och om den ålderdomliga karaktären på området som helhet bevaras. Hävden bör återupptas i den östra delen.
Noteringar
Reviderad 2012 MF
Rödlistade arter
Inga uppgifter funna
Referenser
Återinventering av ängs- och hagmarker, södra skogsbygden, Linköpings kommun.
Kulturreservatet Öna, skötselplan
Ängs- och betesmarksinventeringen
Åtagandeplan för 2007