Asp- och lindskog vid Träboviken 


Områdesid: 601
Objektnummer: 850653
Naturvärdesklass: 2
Motiv: Bi
Areal: 8,36 hektar

Datum för besök
2011-09-23 (Sigrid Gustafsson)
2000-09-19 (Jens Johannesson)

Areellt skydd
Naturreservat
 
Naturvärdesbedömning
Den högstammiga lövskogen med grov asp och lind vid Träboviken är en mycket värdefull och ovanlig naturtyp. Ett antal rödlistade arter förekommer. Markfloran är rik med flera krävande lundarter, bland andra tibast och vårärt. Området är nyckelbiotop.
Områdesbeskrivning
På udden mellan Träboviken och Limmerhulteviken vid sjön Limmern växer ett bitvis rent bestånd av högstammig asp och lind. Marken är ordentligt kalkpåverkad, vilket också sjöns namn skvallrar om. Delvis är den småblockig. Området har tidigare delvis utgjorts av slåttermarker och moränkullar med lövträd. Förutom asp och lind finns här björk, rönn, sälg, hägg, ek och ask. Buskarna är främst hassel men även skogstry, olvon och måbär. Utmed stranden finns en ridå av klibbal och ung gran är på väg upp.

Det är främst den yttre delen av udden som är en ren lövskog. Längs östkanten och i norr finns mycket gran som delvis är grov.

Markfloran är mycket rik med vårärt, sårläka,underviol, lungört, skavfräken och tibast. På slätbark av lind och hassel förekommer rikligt med skriftlav och på en skrovlig asp växer bårdlav. Fällmossa, ekorrsvansmossa och några exemplar av fjädermossa växer på asparna. I markägarens nyckelbiotopsinventering uppges även lunglav förekomma. Det finns gott om hålträd, högstubbar och lågor i de lövdominerade delarna. Rävticka och veckticka förekommer med fler exemplar och på en asplåga växte gyttrad taggsvamp. På den bördiga marken växer den lilla gulflockiga fjällskivlingen samt skarp dropptaggsvamp.
Åtgärder och bibehållande av värden
Naturvärdet består om udden lämnas orörd med undantag av att unga granar hålls borta från de lövrika delarna av beståndet. I övrigt bör området undantas från åtgärder som kan skada naturmiljön såsom ytterligare bebyggelse på udden. Försiktigt bete skulle vara gynnsamt.
Noteringar
Reviderad 2007 (nov)
Rödlistade arter
Lunglav, Lobaria pulmonaria (NT)
Veckticka, Antrodia pulvinascens (NT)
Referenser
Naturvårdsprogrammet 2000
Statsskogsinventering (Inventeringsrapport för Limmernskogarna)