Blandskog med gammal asp vid Limmernäs 


Områdesid: 1935
Objektnummer: 850670
Naturvärdesklass: 2
Motiv: Bi
Areal: 11,67 hektar

Datum för besök
2005-03-15 (Mikael Hagström)

Areellt skydd
Naturreservat
 
Naturvärdesbedömning
Området har ett mycket högt naturvärde knutet till gamla aspar och andra gamla träd samt branter. Här finns de rödlistade arterna lunglav, veckticka, aspgelélav, kandelabersvamp och den i länet mycket sällsynta borsttaggingen.
Områdesbeskrivning
Söder om Limmern ligger detta lövrika blandskogsområde. Det karakteriseras av två höjder med en ravinformad dalgång emellan samt en flackare sydsluttning som slutar mitt emellan två åkrar. Området har även tidigare varit rikt på lövträd och nyttjats som löväng i den sydvästra delen.

Asp är det dominerande trädslaget men här finns också ett stort inslag av gran och björk. Andra trädslag som märks är ek i brynen, lönn och lind.

Uppe på bergen växer hällmarkstallskog med gammal knotig tall, gammal gran, senvuxen ek och en. Här finns en välutvecklad hänglavsflora, tallticka och granbarkgnagare.

På död ved av asp växer den rödlistade vecktickan och den mycket ovanliga svampen borsttagging. Här växer också grön sköldmossa på död fuktig ved. På levande gamla aspar finns många håligheter som är viktiga för hållevande fåglar och insekter. På de gamla asparna växer också ovanliga lavar som lunglav, aspgelelav och bårdlav.

Mot nordost är branterna draperade och på ett par avsatser växer grova lindar ut från berget. Bland mossorna på lodytorna finns fjädermossa, fällmossa och porella sp. På aspar och lindar växer piskbaronmossa, ekorrsvansmossa, fällmossa, trubbfjädermossa och porella sp.

Bårdlav växer på skrovlig aspbark i hela området medan den rödlistade aspgelélaven är funnen på en asp på den östra bergknallen, tillsammans med skinnlav. Där växer även den rödlistade vecktickan på en asplåga. På en lodyta som stupar ner i vattnet i nordost växer korallav tillsammans med skuggblåslav.

I östsluttningen i delområdets östligaste del är lövskogen yngre men flerskiktad med begynnande självgallring, vilket innebär ständigt nytillskott av värdefull död ved.

I den ravinliknande formationen mellan bergknallarna växer grova aspar, lindar och granar med inslag av hasselbuketter. Här finns gyttrad taggsvamp, kandelabersvamp, veckticka och borsttagging.Skriftlav, trolldruva, tibast, liljekonvalj och blåsippa är andra arter.

I de flacka sydsluttningarna finns spår av den tidigare markanvändningen som löväng, genom odlingsrösen, hasselbuketter och ängsvädd. Nu är skogen sluten, med bl.a. mycket asp, mindre björk, ek och gran. Veckticka finns på en asplåga. Skarp dropptaggsvamp finns högre upp i sluttningen.

I den del som ligger mellan åkrarna finns grundstenar och en körväg samt något så ovanligt som vackra, gamla hamlade björkar.
Åtgärder och bibehållande av värden
Området bibehåller sitt höga naturvärde om de gamla träden får stå kvar och även lämnas sedan de dött, lövföryngring säkras av framförallt asp och granen tillåts finnas kvar utan att helt kväva lövinslaget.
Noteringar
Införd 2012 MH, SG
Rödlistade arter
Aspgelélav, Collema subnigrescens (NT)
Borsttagging, Gloiodon strigosus (VU)
Kandelabersvamp, Artomyces pyxidatus (NT)
Lunglav, Lobaria pulmonaria (NT)
Veckticka, Antrodia pulvinascens (NT)
Referenser
Statsskogsinventering (Inventeringsrapport för Limmernskogarna)