Motala ströms gamla fåra 


Områdesid: 400
Objektnummer: 857603
Naturvärdesklass: 1
Motiv: Bi, G
Areal: 69,68 hektar

Datum för besök
Inga uppgifter funna

Areellt skydd
Inga uppgifter funna
 
Naturvärdesbedömning
Motala Ströms fåra är en mäktig ravinbildning bevuxen med artrik blandlövskog. Floran och fågelfaunan och ravinen har få eller inga motsvarigheter i länet. I området finns bland annat grova och gamla ekar och till fågelfaunan hör flera häckande par av kungsfiskare. Här finns en rik kryptogamflora med flera rödlistade arter, bland annat finns här den kommunala ansvarsarten ekpricklav med sin största population i kommunen.
Områdesbeskrivning
Motala Ströms gamla fåra är en djupt nedskuren ravin bevuxen med en frodig blandlövskog. Området består av det övre loppet som är i stort sett torrlagt från Ljungsjön till Malfors kraftstation och den nedre intakta fåran ned mot Kungsbro. Den slingrande huvudravinen är upp till 15 meter djup och med mycket branta ravinsidor. Från huvudravinen utgår fem större och ett antal mindre sidoraviner. De största sidoravinerna är upp till 10 meter djupa. De båda sidoravinerna närmast det nya bostadsområdet Adamstorp inventerades inför detaljplaneläggningen och visade sig ha intressant flora och tillgång på död ved.

Viss erosion pågår fortfarande i strömfåran vilket bland annat gynnar kungsfiskaren som har sina bon i lodräta brinkar. I den gamla torrfåran uppströms Malfors och Cloetta finns vattensamlingar, bland annat en gammal spegeldamm ovanför det tidigare bruket vid Jakobslund. Fisk förekommer även i gamla fåran, bland annat har gäddor fångats i spegeldammen. Bottenfaunan har undersökts strax nedstöms Cloetta inför byggnation av ny bro. Inga rödlistade eller sällsynta arter hittades vid denna undersökning. Bäver förekommer åtminstone tidvis och bävergnag kan beskådas på flera platser. Till mindre vanliga arter i fågelfaunan hör förutom kungsfiskaren även skogsduva och mindre hackspett.

Den gamla torrfåran uppströms Malfors är till största delen bevuxen med lövskog av asp, ek, al, lind, alm, lönn, sälg och björk. Det finns gott om grova alar, ekar, almar, aspar och lindar och en hel del död ved. Klibbal, björk, hägg, sälg och skogstry dominerar de lägre, fuktiga delarna av ravinbotten medan de högre delarna ofta har en ek-hasselvegetation med bitvis grov hassel. På några meters höjd över ravinbotten syns hur markvatten tränger fram och skapar källpåverkade partier. Här och var har träd vält som en del av erosionen i den finkorniga jordarten.

Uppskattningsvis finns minst ett 50-tal grova vidkroniga ekar med en värdefulla lavflora och insektsfauna. I ravinen har följande, främst ekanknutna lavar påträffats: gul dropplav, blyertslav, grå skärelav, gulpudrad spiklav, skuggorangelav, kornig nållav, brun nållav och sotlav. På de grövre ekarna och lindarna finns kommunens starkaste population av den kommunala ansvarsarten ekpricklav. Övriga kryptogamer som påträffats är toffellav, dvärgtufs, ekticka, jättekamskivling, bäcksidenmossa, piskbaronmossa, trubbfjädermossa, porella och blekticka, almrostöra och almkrämskinn som alla är mer eller mindre krävande och ovanliga. Vid Jakobslund förekommer koralltaggsvamp. Markfloran är rik med vit- och blåsippor, lungört, trolldruva, tibast, ormbär, gullpudra, vårlök och svalört. Ute vid den gamla strömfåran finns öppna stränder som i någon mån liknar älvstränder som hålls öppna genom störning av vatten och is. Här växer strandlysing, bäckbräsma, älggräs, strätta, smörblommor, majbräken och olika starrarter.

Den gamla bruksmiljön nedanför Jakobslund var i drift från 1760-talet till mitten av 1800-talet. Stora stensatta vattenrännor finns kvar och västerut från Jakobslund kan den gamla Tjällmovägen följas ett stycke i ravinen. En bro har funnits vid den nuvarande spegeldammen.

Även strömfåran nedanför Malfors är bevuxen med lövskog. Bitvis finns även här ek-hassel på ravinsidorna men stora delar inklusive sidoravinerna är bevuxna med lövblandskog med gråal, ek, björk, asp, alm, ask, sälg, lönn, hägg och skogstry. Enstaka lindar och vildapel förekom-mer. Det är gott om fallna träd och själva vattendraget kantas av en ridå av klibbal.
Åtgärder och bibehållande av värden
Den gamla torrfåran uppströms Malfors utgör redan idag en mycket värdefull naturmiljö även om rinnande vatten i stort sett saknas. Åtgärder som att släppa en mindre mängd av Motala ströms vatten genom torrfåran och återskapa strömsträckor genom att avlägsna artificiella trösklar skulle lägga grunden till ett levande vattendrag med mycket stor utvecklingspotential för strömlekande fisk, utter och många andra djur och växter. Dessutom har området goda förutsättningar för att genom lämpliga tillgänglighetsskapande åtgärder bli ett besöks- och rekreationsområde av unik karaktär. Naturvärdet i övrigt består om skogen längs strömfåran och i den gamla torrfåran i huvudsak lämnas orörd. Vidkroniga ekar i brynen mot öppen mark kring ravinen bör frihuggas för att öka livslängden och gynna organismer knutna till dessa träd.
Noteringar
Reviderad 2012, GÖ..
Rödlistade arter
Asp, Aspius aspius (NT)
Bandnate, Potamogeton compressus (NT)
Blekticka, Haploporus tuberculosus (NT)
Blyertslav, Buellia violaceofusca (NT)
Grentaggsvamp, Climacodon septentrionalis (NT)
Grå skärelav, Schismatomma decolorans (NT)
Gul dropplav, Cliostomum corrugatum (NT)
Gulpudrad spiklav, Calicium adspersum (RR)
Gulryggig fältmätare, Ecliptopera capitata (VU)
Humlerotfjäril, Hepialus humuli (NT)
Kornig nål-lav, Chaenotheca chlorella (LC/NE)
Kornknarr, Crex crex (NT)
Mindre hackspett, Dendrocopos minor (NT)
Nätådrig parkmätare, Eustroma reticulata (VU)
Rödlätt lövmätare, Scopula rubiginata (NT)
Skogsduva, Columba oenas (LC/NE)
Skuggblåslav, Hypogymnia vittatta (RR)
Skuggorangelav, Caloplaca lucifuga (NT)
Smådopping, Tachybaptus ruficollis (LC/NE)
Sumpkamgälsnäcka, Valvata macrostoma (NT)
Svartöra, Auricularia mesenterica (NT)
Tjockskalig målarmussla, Unio crassus (EN)
Ål, Anguilla anguilla (CR)
Referenser
Nyckelbiotopsinventeringen
PM angående preliminär naturvärdesbedömning av ny bro över Motala ström i Ljungsbro
Naturinventering av bäckraviner i Ljungsbro
Bandnate och Uddnate i Östergötland år 2008