Äldre barrskogar i Getmans rike 


Områdesid: 136
Objektnummer: 859516
Naturvärdesklass: 3
Motiv: Bi
Areal: 35,78 hektar

Datum för besök
2000-06-27 (Jens Johannesson)

Areellt skydd
Naturreservat
 
Naturvärdesbedömning
Området vid Getmans rike har ett högt naturvärde då det är en relativt stor areal gammal barrskog med inslag av död ved samlad nära varandra. Här finns de rödlistade arterna tallticka, garnlav, dvärgbägarlav och vedtrappmossa. Området planeras att skyddas som naturreservat.
Områdesbeskrivning
I skogsområdet som kallas Getmans rike finns några större partier med gammal skog som tillsammans bildar en yta om cirka 15 ha. Getekullen är en hällmarkstallskog med inslag av äldre gran i nordsluttningen. 500 m söder om Getekullen finns ett småkuperat område med både hällmarksskog och gransluttningar samt ett dråg. Väster om en tidigare kraftledningsgata finns storblockiga partier med gran och asp, i höjdlägen gamla tallar. Västerut bort mot Hidsjön finns slutligen några små avsnitt med ovanligt mycket lågor och gamla aspar. Delar av området väster om ledningsgatan är genomgallrat men bedöms ändå ha höga naturvärden eftersom blockrika delar, hällmarker och branter lämnats orörda. Områdena väster om kraftledningsgatan ligger inom ett militärt övningsområde.

Getekullen är ett småkuperat hällmarksområde med olikåldrig tallskog, mest av hällmarkstyp. I sänkor och i nordsluttningen finns inslag av gran som i nordsluttningen är grova. Området har stått orört länge och mer eller mindre senvuxna granar i grupper är ett vanligt inslag intill hällmarkerna. Granarna bidrar till flerskiktning som är viktig för bland annat tjädern. På lågor i områdets södra kant finns de ovanliga arterna dvärgbägarlav (NT) och flagellkvastmossa. I nordsluttningen växer rikt med vedtrappmossa (NT) på några lågor. I området finns även orkidén knärot, tallticka, grynig blåslav och gammelgranslav.

400 meter söder om Getekullen intill den gamla ledningsgatan ligger ett kuperat barrskogs-område med främst gammal gran som ofta är grov och ibland senvuxen. På granarna växer ofta rikligt med gammelgranslav, även högt upp på stammarna. I norra delen finns en bitvis ravinliknande sänka med rörligt markvatten i form av ett dråg i botten. Här växer bland vitmossan en rik ormbunksflora med hult-, ek-, maj- och skogsbräken. I sänkan finns gott om granlågor med en rik mossflora med bland annat vedtrappmossa. Delar av området är blockrikt och i höglänta delar finns hällmarkstallskog med inslag av björk och gran. På en tall i söder växer ett rikt bestånd med delvis grova bålar av den i länet ovanliga garnlaven (RR). Längs områdets västra kant är det gott om lodytor och i söder finns en sumpskog där det bland annat växer rikt med Jungfru Marie nycklar.

Det centrala området är den storblockiga sänkan öster om Värrängen (väster om lednings-gatan). Här finns många grova och gamla granar kvar mellan blocken och dessutom rikt med asp och björk. En del aspar är riktigt grova och har håligheter. Det är gott om död ved av främst barrträd. Västerut mot Värrängen övergår blockmarken i en blandsumpskog som är ganska högvuxen med björk, klibbal, gran och tall. På en låga i sumpskogen växer vedtrapp-mossa. Gammelgranslav finns på en del av de gamla granarna i blockpartierna. Fastmarks-delarna har nyligen till en mindre del gallrats men det har inte påverkat de riktigt blockrika partierna och många grova träd och aspar har lämnats. Kring hällmarkerna på norra sidan av området är det gott om hänglavar. En del tallar på bergen är riktigt gamla och på en tall växer en tuss av garnlav på cirka 4 meters höjd. I sydöstra delen ut mot ledningsgatan finns en höjd med bland annat senvuxna, grovbarkiga granar och grantorrakor. Här är det också mycket gott om hänglavar och området avslutas i söder med ett storblockigt avsnitt i en liten sänka.

Norr om den storblockiga sänkan och rakt väster om Getekullen ligger en småkuperad högt belägen skog med omväxlande hällmarker och små sänkor. I och intill hällmarkerna står många gamla tallar där en del träd nog är omkring 150 år. I och i övergången till sänkorna växer gran som ofta är senvuxen och rikt beväxt med hänglavar. I en sumpskog i nordost växer rikt med vedtrappmossa på en låga. Spridda björkar finns också i området som nyligen gallrats men det har skett med mycket litet virkessuttag och naturvärdet är ännu högt.

Västerut finns ytterligare hällmarksskogar som snart når upp i naturvärdesintressant ålder. I området finns också några mindre partier som innehåller gamla träd, död ved och mindre vanliga arter. Ett par hundra meter väster om ledningsgatan ligger ett cirkelrunt område i en sluttning med äldre granskog. Här är gott om granlågor som delvis är grova. Trots att området ej ser ut att ha stått orört så länge gör den rika tillgången på död ved att det finns flera ovanliga mossor i området. Dit hör flagell-kvastmossa och vedtrappmossa. Intill sumpskogen i sänkan botten växer rikt med kattfotslav på senvuxen gran. Ett hundratal meter västerut intill en bergbrant står 4 grova aspar och strax söder om dessa ligger en grov asplåga. På brantens lodytor växer en del fällmossa och på en av asparna finns lite av den mindre vanliga fjädermossan.

Borta vid Hidsjön finns slutligen en beskuggad brant som sluttar mot söder och väster. Högst upp finns en avsats med hällmarksskog mot ett hygge. Nedanför hällmarken sluttar området i avsatser ned mot Hidsjöhållet. I hällmarken finns många gamla, senvuxna tallar. Områdets främsta särart är kanske den rika förekomsten av grov och i bergkanterna senvuxen asp. Området beskuggas av granar som ofta är vida och grova, ibland senvuxna. Ett flertal torrgranar finns och mellan avsatserna ligger beskuggade lodytor.
Åtgärder och bibehållande av värden
Naturvärdet består om alla delområden med värdefull skog och ovanliga arter lämnas orörda. Området planeras att skyddas som naturreservat.
Noteringar
RED 2012 MH
Rödlistade arter
Dvärgbägarlav, Cladonia parasitica (NT)
Garnlav, Alectoria sarmentosa (NT)
Tallticka, Phellinus pini (NT)
Vedtrappmossa, Anastrophyllum hellerianum (NT)
Referenser
Naturvårdsprogrammet 2000
Statsskogsinventering (Inventeringsrapport för Limmernskogarna)