Lövrika skogar i Grönkulla naturreservat 


Områdesid: 55
Objektnummer: 859615
Naturvärdesklass: 2
Motiv: Bi
Areal: 21,51 hektar

Datum för besök
2000-10-22 (Jens Johannesson)

Areellt skydd
Inga uppgifter funna
 
Naturvärdesbedömning
Området har ett högt naturvärde då det här växer grov skog av asp och gran som stått orörd länge. Det är mycket ovanligt med aspar av denna grovlek och på död ved finns en ovanligt artrik mossflora med bland annat de rödlistade arterna vedsäcksmossa, vedtrappmossa och liten hornflikmossa. Här finns också de rödlistade svamparna koralltaggsvamp, kandelabersvamp och ullticka.
Områdesbeskrivning
I en långsträckt östvänd sluttning och i ett par angränsande partier växer grov skog av asp och gran med mycket höga naturvärden. I området finns enstaka lindar och ett glest buskskikt av hassel samt rikt med lågor av framför allt asp men även gran. Aspen föryngrar sig bra i en del ljusluckor. I en västvänd sluttning ned mot Grönkullakärret fortsätter en liknande miljö, områdena skiljs av en kraftledningsgata.

Markfloran i området är rik med arter som vårärt, tibast, blåsippa, lungört och underviol. På de mycket grova asparna växer bland annat fjädermossa, liten punktlav och skinnlav. På hassel växer skriftlav. På död ved i sluttningen finns en mycket artrik flora av sällsynta mossor med vedtrappmossa, vedsäcksmossa, liten hornflikmossa, långfliksmossa, grön sköldmossa och stubbspretmossa. I området finns även vågig sidenmossa samt gulnål. På lågor av asp finns kandelabersvamp och koralltaggsvamp och på granlågor ullticka (väster om ledningsgatan). En källa kommer fram intill en bergklack i östsluttningen.

Nordost om gården Grönkulla finns ett berg med hällmarker högst upp och en del blockmarker i östsluttningen. I hela området finns gott om asp som är av blandad ålder men ibland mycket grov eller i sydvästra sluttningen senväxt. Öster om hällmarkerna finns några särskilt grova aspar och även gamla granar och gott om död ved. På asp växer bland annat skinnlav. Längst i sydost står ett par grova lindar medan sydöstra delen i övrigt är en blandand skog med asp, björk, lite gran och en del stora block. Underväxt av hassel. I blockiga branter upp mot höjden står även lind och det växer rikt med fällmossa på blocken. I gläntor och bryn i söder och väster finns en artrik hävdgynnad flora från en tid då dessa delar varit betade.
Åtgärder och bibehållande av värden
Naturvärdet består troligen bäst om områdena lämnas orörda, möjligen bör gran röjas bort på delar. Aspföryngring finns vilket lovar gott för framtiden.
Noteringar
Fältbesökt 2000-10-22 RED 2012 MH
Rödlistade arter
Grön sköldmossa, Buxbaumia viridis (LC/NE)
Kandelabersvamp, Artomyces pyxidatus (NT)
Koralltaggsvamp, Hericium coralloides (NT)
Liten hornflikmossa, Lophozia ascendens (VU)
Liten punktlav, Acrocordia cavata (LC/NE)
Ullticka, Phellinus ferrugineofuscus (NT)
Vedsäckmossa, Calypogeia suecica (VU)
Vedtrappmossa, Anastrophyllum hellerianum (NT)
Referenser
Naturvårdsprogrammet 2000
Statsskogsinventering (Inventeringsrapport för Limmernskogarna)